My personal FB ;)

30 September 2012

Collagen Gold 100% Pure Hydrolyzed Marine Collagen

Collagen Gold 100% Pure Hydrolyzed Marine Collagen


♥ Apa itu hydrolyzed Marine Collagen ?

Kolagen terhidrolisis (hydrolyzed collagen) dihasilkan daripada kolagen marine melalui proses multi-state extraction. Ia ditulin-dipekat-di steril dan dikeringkan menjadi serbuk halus.
Kajian makmal membuktikan pemakanan suplemen Hydrolyzed Collagen boleh merangsang badan menghasilkan collagen tersendiri (Cell & Tisu Research 311:393-9, March 03 oleh Oesser et al..) Hydrolyzed Collagen telah mendapat status GRAS (Generally Recognised as Safe) oleh USFDA. ( US Food and Drug dministration (FDA).


♥ Apakah kelebihan Hydrolyzed Marine Collagen (kolagen marine terhidrolisis) ?


1) Penyerapan tinggi – Kolagen biasa mempunyai saiz molekular antara 10,000 – 30,000   Dalton. Setelah melalui proses hidrolisis, saiznya menjadi lebih kecil iaitu kurang daripada 1000 Dalton. Dengan saiz molecular yang kecil, hydrolyzed Collagen mudah diserap oleh badan.
2) Supplemen kolagen terhidrolisis boleh merangsang badan menghasilkan lebih kolagen tersendiri.
3) Profil asid amino yang tinggi – proses hidrolisis boleh mengasingkan komponen lain daripada kulit ikan dan yang tinggal hanya rangkaian asid amino sahaja.
4) Tiada kolestrol dan lemak
5) Halal daripada sumber ikan

 Berapa lama masa ia berkesan bergantung kepada individu dan keadaan badan seseorang. Tetapi secara kebanyakannya boleh lihat kesannya dalam 2-3 minggu pertama iaitu tempoh kitaran pembaharuan kulit.


♥ Kesan yang sering dialami semasa pengambilan kolagen

1 – 2 minggu pertama : kulit yang kering menjadi lebih licin, lembab
2 – 3 minggu : garisan kedut halus mula menghilang, liang roma semakin mengecil, kulit menjadi lebih anjal dan gebu
3 – 4 minggu : bintik-bintik hitam, jeragat mula menghilang, kulit menjadi lebih cantik dan berseri
4 minggu ke atas : Pesakit gout, arthritis, sendi dan tulang mula sembuh perlahan-lahan

♥ Bila dan bagaimana mengambil kolagen?

** 1 BOTOL mengandungi 60 biji **

Ambil semasa perut kosong atau sebelum makan bersama segelas air. (Sekurang-kurangnya 2-3 jam selepas makan sekiranya ambil selepas makan)

Minggu 1 -2  : Makan 2 kali sehari iaitu 2 biji pagi sebelum sarapan dan 2 biji malam sebelum tidur

Minggu seterusnya : Makan 2 biji sebelum tidur. Untuk kesan yang lebih baik, teruskan pengambilan 2 kali sehari (2 biji pagi sebelum sarapan dan 2 biji malam) untuk sekurangnya 1- 3 bulan.

♥ Bila masa sesuai mengambil kolagen?

Waktu malam sebelum tidur. Ia sesuai dimakan sebagai makanan terakhir sebelum tidur. Dalam masa sejam pertama tidur, badan kita dalam mood tidur alfa (alpha mood sleep). Tempuh masa ini adalah tempuh paling sesuai badan menggunakan kolagen secara optimum. Kelenjar pituitary merembes hormone tumbesaan HGH, dan pada masa ini proses penghasilan sel-sel baru, membaiki dan menggantikan sel-sel mati. Ketika ini hormone tumbesaran bergabung dengan collagen untuk memaksimakan penghasilan asid amino untuk memudakan kulit, menguatkan ligament, tulang dan rawan serta menormalkan system imuniti badan

♥  Apakah perbezaan kapsul kolagen 100% pure Collagen dengan serbuk pracampuran kollagen ?

Serbuk pracampuran kolagen adalah serbuk yang mengandungi lebih 80% samada serbuk soya, serbuk orange, serbuk blackcurrent atau ditambah gula halus atau aspartame (pemanis) apa saja serbuk perisa minuman/makanan dan diperkaya dengan serbuk kolagen. Collagen Gold 100% Pure Hydrolyzed Marine Collagen! Dihasilkan dari kolagen tulen(bukan serbuk kolagen pracampur) 
1 Bottle = 60capsules

Harga : RM75 (EM)/RM78(WM)

Postage : RM6 (Semenanjung) / RM9 (Sabah/Sarawak)